Nyheder fra H.C. Ørsted Selskabet
Pressemeddelelse
Rudkøbing den 30. juli 2024
Rudkøbing den 30. juli 2024
Uddelingen af årets Ørstedpris finder sted på Ørstedsskolen (den store sal)
App’en er klar fra d. 28. maj 2021
Grib kompasset og tag familien (+ 8 år) med. En eventyrlig opdagelsesrejse på Langeland venter.
4 verdenshjørner, 117 strømforsøg og 1 luftskib. Stærke naturkræfter og en sitrende idé om elektricitet er på spil, når du og H. C. Ørsted tager på en eventyrlig og sanselig jagt efter store opdagelser på Langeland. Den app-baserede forestilling er skabt til alle fra 8 år.
Turen begynder i Rudkøbing, og du vælger selv din vej rundt på øen gennem tre akter. I Rudkøbing møder du den 12-årige H.C Ørsted på sin sidste skoledag hos parykmageren. Det viser sig at være en skæbnesvanger dag for Ørsted, og han skal tage et valg om at drage ud i verden, bestå nogle prøvelser og gøre en stor opdagelse. Herefter er der op til publikum selv at bestemme, hvad der sker. Om man vil følge historien nordpå eller tage mod syd.
Mod Strømmen er en eventyrlig opdagelsesrejse, og både Inge Lehmann, Albert Einstein, Marie Curie og Tycho Brahe dukker op, mens unge Ørsted går efter lyden og leder efter det, ingen kan se. En forestilling om at gøre store opdagelser i verden og i sig selv.
Hvilken vej vælger du?
Mod Strømmen er støttet af Kulturregion Fyn. Den er skabt i samarbejde med Svendborg Kommune, Langeland Kommune, Langeland Museum, Skovsgaard Gods og Tickon – Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur.
Sådan gør du:
Du starter i Rudkøbing, ved Gåsetorvet og statuen af H.C. Ørsted (Brogade 13). Når du har gået AKT 1 VEST i Rudkøbing, skal du vælge, om du vil opleve AKT 2 NORD i Tickon i Tranekær eller AKT 2 SYD ved Bagenkop Lystbådehavn.
AKT 3 ØST er ens for alle og starter ved Skovsgaard Gods.
Du kan tage en folder med et oversigtskort i ved startstedet i Rudkøbing.
Alle tiderne herunder er inklusiv gåtid retur til bilen ved de enkelte akter.
Varighed
Mod Strømmen varer ca. 2 timer og 45 minutter plus transport (ca. 1 time)
AKT 1 VEST: Tager tur/retur ca. 50 minutter
AKT 2 NORD: Tager tur/retur ca. 40 minutter / AKT 2 SYD: Tager tur/retur ca. 35 minutter (du skal kun vælge en af akterne)
AKT 2 ØST: Tager tur/retur ca. 75 minutter
Du kan gå alle tre akter på en dag, eller vælge at tage dem over flere dage.
Når du har downloadet akterne, kan du gå dem lige så mange gange du vil og når du vil.
KREDITERING:
Skuespillere: Thure Lindhardt, Iben Hjejle, Rasmus Botoft, Danica Curcic, Karen-Lise Mynster, Waage Sandø, Kirsten Lehfeldt, Stig Hoffmeyer, Simon Sears, Rasmus Hammerich, Elliott Crosset Hove, Signe Mannov, Kristian Halken, Hans Henrik Clemensen, Martin Geertz, Judith Rothenborg, Mads Hjulmand, Katrin Weisser, Marion Reuter & Jakob Engmann
Dramatiker: Jannie Schjødt Kold
Instruktør: Jacob Engmann
Assisterende instruktør og lyddesigner: Mathias Sørensen, Kontrafej
Dramaturg: Anneline Köhler Juul
Produktionsleder: Thomas Dam Jensen
Tekniker: Kasper Lindgren
Illustration & visuel identitet: Lea Helene Adelsten Olsen
Fotograf: Jakob Carlsen
SÅDAN KOMMER DU I GANG
Hent folderen her
Der er nu åbnet for indstillingen af kandidater til H.C. Ørsted Forskertalentprisen 2021.
Opslaget kan ses her: Opslag H C Oersted Forskertalenter 2021.
Lige inden Ørstedudstillingen lukker for i år, er udstillingen beriget med flasker af vin, øl og snaps med Ørsteds navn.
Formanden for H.C. Ørstedselskabet Troels Krøyer understreger, at der er tale om udstillingsgenstande.
Vinen er en flaske rødvin fra 1977 fra Bordeaux med motiv fra Gåsetorvet på etiketten. Flasken er doneret af Butik Knag.
Øllen har sin egen interessante historie: Da Ørsted i 1820 havde opdaget elektromagnetismen, skrev han et notat på latin. Det blev sendt til videnskabsmænd i Europa med tekst og tegninger af hans legendariske forsøg. Overskriften var ”Experimenta”, som er latinsk for forsøg. I anledning af 200-året for opdagelsen har Videnskabernes Selskab sammen med Carlsberg fået brygget en øl, der hedder Experimenta. Øllen er en meget velsmagende dobbeltgæret ale. 33cl. alk. 6,2% vol.
Ifølge Troels Krøyer var Ørsted mangeårig sekretær i Videnskabernes Selskab. Han havde tillige stor betydning for Carlsbergs stifter J.C. Jacobsen. Det var Ørsted, der inspirerede Jacobsen til at brygge kvalitetsøl på et videnskabeligt grundlag.
Experimenta har dobbelt tilknytning til Langeland. Øllen er brygget på et parti maltbyg leveret af Jesper Møller Hansen, Torpe møllegård.
H.C. Ørstedselskabet har reserveret et antal øl, der ikke kommer i almindelig handel. I det omfang øllen ikke bliver brugt til planlagte arrangementer, vil den blive solgt enkeltvis i gaveposer, når udstillingen er åben på dage, hvor butikkerne har længe åbent frem til jul.
H.C. Ørsted snapsen er en porsesnaps. Der er fremstillet et begrænset antal på 100 nummererede flasker. I udstillingen befinder sig én af de 100 flasker.
Kursuscenter Pharmakon har lagt køkkenfaciliteter til fremstillingen og tidligere apoteker Hanne Mouritsen har medvirket.
Porse er kendt fra blandt andet Egtvedpigens grav og vikingerne brugte den som tilsætning til deres øl.
I folkemedicinen har porsesnapsen været anvendt mod mavelidelser, blodspytning, hududslæt, gigt og hårtab.
Der er vist nok ingen kliniske studier, der understøtter ovennævnte effekter af Pors.
I dag d. 27/10 – 2020 har gæst nr. 8.000 besøgt H.C. Ørsted udstillingen.
Det var Natur og Helhedsskolen, fra mellemtrinnet, fra Årslev.
Besøgstallet i 2020 har været mere end dobbelt så stort som sidste år.
Det hænger både sammen med 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen og den kendsgerning af danske turister i år valgte at blive i Danmark.
Udstillingen lukker med udgangen af oktober.
Dog vil udstillingen være åben på dage, hvor forretningerne har særlige lukketider op til jul.
På billedet ses Troels Svensson demonstrere klangfigurer for skolens elever.
Læs pressemeddelelsen Pressemeddelelse om kransenedlæggelse.