Eske Willerslev modtager H.C. Ørsted Prisen 2016

Den internationalt kendte danske DNA-forsker, 45-årige Eske Willerslev, professor og dr. scient. ved Københavns Universitet og leder af Center for Geogenetik, modtager onsdag den 17. august, 2016, HC Ørsted Prisen 2016. Det sker ved en højtidelighed i Ørstedspavillionen, Havnegade 92 i Rudkøbing, klokken 9.30.

Med prisen på 10.000 kroner følger et diplom og et kunstværk med titlen ”Sommerfugl”, udført af den langelandske kunstner Sabine Majus.

HC Ørsted Prisen, der uddeles årligt, blev indstiftet i 2013 af HC Ørsted selskabet og Langeland Kommune, og den tildeles som påskønnelse for at have bidraget til at fremme HC Ørsteds opfattelse af naturvidenskab og ånd som to sider af samme sag. Ved udvælgelsen lægges der stor vægt på, at prismodtageren gennem æstetiske oplevelser har medvirket til at gøre naturvidenskaben tilgængelig for den brede offentlighed.

I sin begrundelse for at tildele Eske Willerslev HC Ørsted Prisen skriver priskomiteen:

”Prisen gives til Eske Willerslev for hans internationalt anerkendte DNA forskning, der på mange måder har været med til at omskrive historien. F. eks, at der boede mennesker i USA for 14.000 år siden, og at de australske aboriginere var meget tidlige udvandrere fra Afrika/Mellemøsten.

På den måde er verden anderledes, end vi troede, inden Eske Willerslevs forskningsresultater blev fremlagt. I øvrigt som verden blev helt anderledes efter HC Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Eske Willerslev er enestående, fordi han har forenet sin DNA forskning med grænseoverskridende feltarbejder i både Sibirien og blandt indianere i USA.

Prisen gives endvidere for Eske Willerslevs arbejde med at formidle sin forskning til omverdenen. I øvrigt endnu et lighedspunkt med HC Ørsted, der gjorde meget ud af at få videnskabelige resultater formidlet til offentligheden.

Endelig gives prisen for Eske Willerslevs optagethed af grænsefladerne mellem videnskaben og det åndelige. Videnskaben kan forklare en del af virkeligheden, som også består af kræfter og energier, vi endnu ikke forstår, og som er genstand for tro og overtro. I den sammenhæng er ligheden med Ørsteds optagethed af ånden i naturen jo slående.”

Prismodtageren er udpeget af en priskomité bestående af:

  • Professor Claus Michelsen, Syddansk Universitet (formand for priskomiteen)
  • Fhv. minister Charlotte Sahl-Madsen
  • Direktør Kim Hansen, Langelands Elforsyning
  • Borgmester Bjarne Nielsen, Langeland Kommune
  • Professor Johs. Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet
  • Formand for HC Ørsted selskabet, Troels Krøyer.